2009. október 14., szerda

Apokalipszis

A szó eredetileg (ógörögül) felfedést, a fátyol fellebentését jelenti, mai használata valószínűleg rövidült formája annak, hogy „feltárulás a világ végén” (szó szerinti fordítása a „korszak vége” lenne). A zsidó és keresztény irodalomban rejtett dolgok Isten általi felfedését jelöli egy választott próféta számára.
Az apokaliptikus vallásos írásműveket külön műfajként tartják számon (bár a Jelenések könyve az egyetlen kanonizált apokaliptikus szöveg a Bibliában), sajátos jegyekkel. Ilyen például az álom vagy a vízió, amelyeken keresztül a jövőről értesül a próféta (és ezt jövőt részletesen feltárja); az angyalok, mint az üzenet hordozói (de Isten személyesen is megnyilatozhat). Szükség van még egy Antikrisztusra/Sátánra/Szörnyre, Isten haragjának fő célpontjára. Sokszor allegorikusan-szimbolikusan fejezik ki magukat, számszimbolikát is használva (közismert a Sátán 666-os száma). Sokféleképpen értelmezhető például az Apokalipszis négy lovasa: Háború, Halál, Viszály, és Éhínség, akik Isten parancsára pusztítanak a világban.
A modern kultúra sem mentes az apokaliptikus vízióktól, bár ezek nem mindig kötődnek a kereszténységhez – közös lehet azonban a számmisztika használata: a 2000-es év előtt az Y2K problémát, a számítógépes rendszerek beláthatatlan következményekkel járó összeomlását jósolták. A legaktuálisabb trendek szerint a világvége 2012-re várható, amelyek az ősi maja időszámításra alapoznak. Ez az időszámítás nagy ciklusokra osztja az időt: a jelenlegi a mi időszámításunk előtt 3114. augusztus 13-án kezdődött (sötétségben), és 5125 év után, vagyis 2012. december 23-án fog véget érni – globális katasztrófával, mert a Nap mágneses pólusváltása miatt a Föld polaritása is drasztikusan megváltozik.

Dsida Jenő: Apokalipszis (részlet)


Amerre én megyek
lángot vetnek a hazugság-erdők,
bennégnek a kifacsart gondolatok,
a maszkok lehullanak.
Néhány gitár és hegedű vijjog
nagyon messziről:
emlékek, emlékek, emlékek,
nem komolyak, nem fájnak.
Kiönt medréből a köd,
elnyeli a sugarakat,
elönti a tornyokat,
templomok, házak nincsenek,
az anyám sem mosolyog,
keringő, szédült zuhanás
van a szívem helyén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése